Bra pass med Pradus.

Idag har det varit en effektiv dag. Började med att skjutsa mamma till tåget som jag skrev igår att jag skulle göra. Efter det åkte jag och tanka...var helt tyst i hela Rättvik när jag kollade på klockan och konstatera att jag aldrig tankat 05.30 tidigare..haha. Åkte hem och fixade med hästarna, sen gick jag och la mig igen. Fick sova några timmar till innan jag sen åkte till Anna. Vi gav oss ut på en springtur. Väldigt skönt och behövligt. Vi åt lite lunch tillsammans innan jag åkte hem och fixade i stallet. Började spöregna när jag kom hem och sedan regnade det konstant i flera timmar. Jag hade tänkt rida Brambo på eftermiddagen, men det verkligen vräkte ner så det blev inget av det.

Jag lastade Pradus i transporten och åkte ner till Körhallen. Det var ingen där, så jag hade hela stoooora hallen för mig själv. Den är verkligen gigantisk när man är där själv. Jag ställde fram en stuts och lite annat. Började passet med att jobba henne ordentligt i skritt, och det svarade hon riktigt bra på. Sedan jobbade jag vidare på tisdagens dressyrpass innan jag började hoppa. Var riktigt bra att kunna följa upp träningen såhär tätt inpå, vilket jag oftast har lite svårt med eftersom man inte alltid har tillgång till ridhus osv. Pradus jobbade på riktigt bra och jag la in många snabba tempoväxlingar, halvhalter, öppnor mm för att hela tiden "ställa frågor" och aktivera henne. Ibland anser hon sig vara klar och försöker sakta av, men då får man vara på henne litegrann. Jag jobbar mycket på det att hon ska bli lite mer självgående, och att man inte ska behöva sitta och driva driva driva för att hon ska gå framåt. Det går åt rätt håll.

Började hoppa fram i trav, och hon kändes lite loj. Pradus är lite i behov av att det är något som peppar igång henne, tex. som på träningar, då det är fler hästar, mer rörelse osv. När man rider henne själv i den stora hallen, så blir hon oftast lite seg och helt omotiverad. Därav också inte fullt engagemang. Fortsatte sedan med stutsen och la till slut ihop allt till en liten evighetsbana som jag red på ett tag, vilket bidrar till ökad kondition vilket Pradus behöver. 

Känns som att det blev ett riktigt bra pass idag ! 



/ Carolina 


Dressyrträning med Pradus.

Igår red jag dressyr för Kerstin med Pradus. Eva som jag rider med kom inte, så jag fick privatlektion, vilket inte är helt fel. Pradus kändes seg och väldigt tungjobbad i början. På dressyrträningarna så jobbar vi med att hon ska koppla ihop kroppen och börja jobba mer med bakbenen. Mycket ställa och böja, flytta, öka minska osv. och få henne lite mer aktiv. Hon blir väldigt trött av det arbetet och träningen blir väldigt intensiv, men väldigt väldigt bra träning. Tycker Kerstin är toppen och jag lär mig massor. Hon är väldigt noga med sitsen och har mycket fokus på ryttaren. Blev riktigt bra imellanåt och Pradus kämpar på bra. 

Idag gick jag en ganska lång promenad med Pradus. Pazzan var ganska taggad när hon skulle in från hagen och Pradus blev helt flippad av det. Hon blir som ett monster ibland. Reser sig, försöker dra iväg och försöker sparka efter en när man blir arg på henne. Så det var mindre kul att gå promenad med henne efter det, men efter ett tag lugna hon ner sig.
Hatar när hon blir sådär. Fullkomligt livsfarlig. Hon har så lätt för att trigga igång. Och man kan aldrig veta när hon blir sådär heller, så ofta har man inte hjälm på sig. När jag ska rida och hämtar henne i hagen har jag dock alltid hjälmen på mig, vilket är väldigt bra. Bara att ta för vana att alltid ha det när man ska gå med henne på promenader osv.

Imorgonbitti ska jag skjutsa mamma till tåget. Måste åka hemifrån runt 05.00. Känns ju jätteskoj...Jag som är sååå morgontrött ! Men eftersom jag skjutsar, så har jag hennes bil medans hon är borta, vilket är toppen. 

Tar ut hästarna när jag kommer hem, och sen går jag och lägger mig igen. Sen ska jag träffa Anna vid 11 för vi ska ut och springa och sen styrketräna efter det. Hem och rida Brambo, mocka osv. Sen tänkte jag åka ner med Pradus till Körhallen och rida. Bygga upp någon stuts och göra en liten evighetsbana med små hinder. Ska även travhoppa lite och jobba vidare på dressyrarbetet vi gjorde igår.

Nu ska jag sova ! 



/ Carolina 


Falun 22/4 - ingen bra dag.

Var till Falun och tävlade igår. Det gick inte alls bra. Pradus ville inte alls vara med igår, och började stanna på första hindret inne på banan i första klassen. Hon frös till redan i startlinjen och jag fick henne inte att gå fram. Så vi stannade ut oss. På framridningen till andra klassen var jag mycket hårdare på henne och väldigt bestämd. Hon hoppade jättebra på framhoppningen och busade osv, som hon brukar göra. Men även i andra klassen var det handbromsen i och sade tvärnej. Jag fick henne över första hindret till slut och hon hoppade andra hindret, men så fort hon såg tredje hindret stannade hon direkt och började tjura. Alltså inte intill hindena utan så fort hon får syn på dom så fryser hon till och tvärnitar. Jag var på henne med spöt några gånger och då reste hon sig rakt upp en gång. Jättetråkigt att det ska behöva bli såhär när hon har gått så bra på de första 3 tävlingarna. Vad var liksom problemet igår?

Man kan analysera ihjäl sig, men jag kommer inte fram till något rimligt. Vart tog den Pradus som jag haft att göra med de senaste tävlingarna vägen? Från att vara jättepositiv och glad, till att bara säga nej till allt och vara jättetjurig och dum... Aja, vi får helt enkelt ta nya tag och om 2 veckor åker vi till Mora och tävlar, så jag får hoppas på att det är en bättre dag då. Ska se till att komma till ridhus några gånger fram till dess, så vi kan hoppa ordentligt innan det.

/ Carolina 


Film från Linda Heed-träningen.









/ Carolina

Är med Brambo på tandkoll.

 

 

Linda Heed-träningen.

Här hemma har det helt plötsligt kommit en mängd med snö. Hästarna har sommarskor, så det var väl väldigt onödigt. Pradus som är mer vild än tam ute, får faktiskt hålla sig inne idag eftersom hon annars skulle springa runt med stora snöstyltor under hovarna, och vara bambi på hal is. Jag riskerar inte det. Ska istället snart rida henne en sväng ute på vägarna där snön har smält bort. Snön har nu blivit regn, så vi kommer bli lagom blöta... 

Jag har ju inte skrivit om träningen för Linda Heed, så ska väl ta och göra det nu tänkte jag. Första dagen såg det ut såhär: 



Vi började med att galoppera på en stor volt runt bockarna som ni ser till vänster. Sedan la vi till en bock i taget och tillslut red vi på alla fyra. Vi jobbade på galoppen och rytmen, och att få in samma antal galoppsprång mellan dessa bockar. Vi skiftade mellan att rida på 5 galoppsprång och 4 galoppsrång osv. Sedan la vi in hinder efterhand som ni ser på bilden. Red olika linjer och hoppade kombinationer. Vi fick träna på att rida kombination på böjt spår, vilket inte var helt lätt. Vi red snäva svängar in i den böjda kombinationen och träningen handlade mycket om att få med sig hästen, hitta rytmen och hålla koll på inner och yttersida osv. Det var extremt konditionskrävande och Pradus blev ganska fort trött, och jag med eftersom Pradus inte är den mest självgående hästen. Jag fick jobba mycket med snabba korta tempoväxlingar, då Linda tyckte Pradus var alldeles för seg i sin reaktion och en väldigt bekväm häst, vilket jag håller med om. Det blev ibland att Pradus kunde sakta av mellan hindrena och anse sig vara klar, när vi ibland hade några hinder kvar. Linda tyckte jag kunde börja rida lite med rullsporrar, som bara kittlar till lite när hon är påväg att sakta av. Något att prova vid tillfälle, absolut.

På kvällen hade vi en liten ryttarträff tillsammans med Linda. Det var mycket trevligt. Vi pratade lite om träningen och vi hade tillfälle att ställa massa frågot till henne, vilket vi också gjorde. 

Andra dagen fortsatte vi lite med det vi gjorde dagen innan, men ändrade om hindrena litegrann osv. Pradus kändes jättemycket bättre andra dagen. Det kändes att föregående dags nötande och arbete hade gett mycket. Vi fortsatte att jobba med lite bockar i galopp, men la in trav imellan där vi flyttade undan och sedan fattade galopp ur det. Pradus var jättefin och riktigt med på noterna. Vi la till hinder efter hand och hoppade även kombination på böjt spår igen osv. Jättenyttig träning och jag fick med mig mycket, som jag kan jobba vidare på. Ni kommer kunna se vad vi gjorde på filmerna jag lägger upp så fort de laddat klart. Såhär såg det ut dag två: 


Det jag kan konstatera efter den här träningen är att jag måste träna mycket mer kondition, både för mig och Pradus. Av 1 ½ timmes träning så galopperade vi nästan konstant i en timme säkert. Det var väldigt mycket galopparbete och konditionskrävande övningar. Så mera konditionträning kommer det bli!

/ Carolina 





Galna dagar.

I torsdags skulle jag egentligen ha åkt till Orsa och tävlat, men efter att jag fått tillbaka febern och inte kände mig bra så strök jag mig. Ville spara kroppen till imorgon och på onsdag då Linda Heed kommer hit och ska träna oss. Missade ju förra gången hon va här, så vill verkligen vara med denna gång. 

Pradus har varit fin denna vecka. I fredags red jag ut barbacka med mamma. Jättemysigt, förutom att hon bralla som tusan och jag höll verkligen på att åka av. Haha! Men jag lyckades klämma mig kvar.

Däremot åkte jag av igår. Vi var ute i skogen, och Pradus var lite på tåna. Vi gick på en liten stig och på en äng lite längre fram stog ett par tranor som flög iväg när vi kom. Pradus blev jätterädd och tvärvände, och lyckades sätta krokben på sig själv, så hon gick omkull med sadel och allt rakt ner i jorden, och jag rulla av. Sedan blev hon så jäkla rädd så hon reste på sig snabbt och började galoppera hem. Bingo...(Man hinner tänka rätt mycket på de där sekunderna när hon totalt bara drar iväg..!) Jag börjar springa efter och ringer till mamma. När jag kommer hem så har mamma tagit hand om henne. Tur hon sprang hem, och att ingen bil eller något körde in i henne. Jag gick en ganska lång promenad med henne när jag kom tillbaka, så hon fick skritta efter sin lilla åktur och jag var tvungen att kolla så inget hade hänt henne. Men det verkade lugnt. Inga sår, eller svullnader och hon gick på alla ben och så...(Puuh..!)

Sadeln hade också klarat sig utan en ända repa, vilken tur!

Imorse när jag kom ut till stallet så kollade jag igenom Pradus direkt, och hon var inte svullen eller varm någonstans och verkade må fint. Idag när jag red kändes hon okej också, så tror det gick bra det där. Hon sprang runt i hagen som vanligt idag också, så hon verkar ok. Ska gå ut en promenad med henne imorgon bitti innan träningen tänkte jag.

Hon har tyvärr blivit ganska långhårig igen, och jag som inte hade tänkt klippa henne något mer, utan låta henne helt ostört fälla och sätta ny päls. Men nu vet jag inte... 

Nu ska jag snart gå och lägga mig tror jag. Så himla trött.



/ Carolina 


Nästan frisk...

Ursh, vilken jobbig helg. Var längesen jag mådde så dåligt som jag gjorde i helgen. Missade exakt allting som jag hade sett fram emot förra veckan. Men men, så är det ju tyvärr ibland...

Igår red Madde Pradus, för att jag kände inte att jag var riktigt kapabel till att rida än. Det hade gått bra. Tur man har Madde som kan komma och hjälpa till.

Idag red jag. Marken har hunnit frysa lite och blivit ganska hård, efter några dagar med minusgrader. Inte roligt.
Pradus var inge rolig att rida idag. Jättespänd och stapplig. Snubblar och är tung. Ser spöken överallt och allmänt jobbig att rida. Men hon har ju gått och rullat tummarna i hagen medans jag varit sjuk, så det är väl inte så konstigt.



/ Carolina
RSS 2.0