Dagens ridpass.

Madde kom hit och red med mig. Vi tog en vända med Pazzan och Pradus. Det gick väldigt bra tycker jag. Madde är så duktig så hon grejade Pazzan mycket bra. Kan nog bli väldigt bra det där, om Madde vill fortsätta rida henne såklart.

Pradus kändes väl sådär. Hon var trött idag. Med tanke på att hon gick ganska hårt i Tisdags, så har hon nog lite träningsvärk idag. Sen sprang hästarna runt som tokar i hagen innan vi red. Det är väldigt djup snö så Pradus blev nog ganska trött av det, och energin var slut när det va dags att rida. Hon får ta det lugnt imorgon för då kommer jag knappt vara hemma så ingen häst kommer att kunna ridas. 



Vackra ponny! 



/ Carolina

Nya stigbyglar?

Har funderat på att köpa nya stigbyglar länge. Vill ha några med mer säkerhet än dom jag har nu. Har sett dom här "Soft up" som verkar väldigt bra. Skulle man kanske kosta på sig ett par sådana. Priset för dom är 2.000 kr. Vansinnigt dyrt. Vill man lägga det på ett par stigbyglar? Men det handlar ändå om säkerhet...

Såhär skriver http://www.cavallionline.se om dom:

"Soft Up Stigbyglar kombinerar säkerhet, enkelhet och komfort. De har en flexibel utsida som ger vika om ryttaren skulle trilla av.

Om du skulle tappa stigbygeln när du rider, hänger de alltid rätt för att snabbt och lätt kunna ta dem igen.

Stigbyglarna är märkta med höger och vänster så att du alltid sätter dem på rätt sida.

De är lätta att tvätta av, med lite vatten och en trasa så är de rena och fina igen.

Säkerhetsstigbygeln kan användas av både amatörer och professionella ryttare.

Du kan använda Soft Up Stigbyglar med dina vanliga stigläder, men om du vill ha maximalt resultat så köper du de stigläder som hör till stigbyglarna.

Soft Up Stigbyglar finns i Brun/Brun (första färgen är innerbygeln)."




Finns en miljard olika färgkombinationer. Tycker dom är rätt snygga också. Skulle vara lite häftigt med en färg som sticker ut lite. Eller kanske är det stilrena snyggast ändå. Måste fundera på om jag vill lägga så mycket pengar på dom. Är det någon som har dom här redan, vad tycker ni? Är dom värda pengarna? Ska man dessutom köpa stigläder till kostar dom 1.200:-.

3.200 för alltihopa. Jössös...



/ Carolina

Klippt och klart.

Efter att ha mockat hela stallet och fixat så klippte jag Pazzan. Tog mycket längre tid än vad jag hade hoppats. Hon hade enormt tjock päls. Till slut brast hennes tålamod och det blev svårt att klippa. Men det blev ganska bra ändå. Blev lite fult mellan benen, precis i vecken. Hon stod inte still och jag ville inte nypa henne med maskinen. Kanske fixar till det en annan dag. Hon ser väldigt naken ut nu, tyckte hon nog själv också. Klippte hela henne. Håret tog upp hela skottkärran. Galet mycket. Men nu ser hon ut som hon ska iallafall. Lite mer muskler igen bara så är vi tillbaka!

Efter klippningen longerade jag henne. Hon var väldigt pigg. Hon blir så övertaggad ibland, och då får man bara försöka lugna ner henne. Var ganska djup snö, så höll inte på så länge.

Efter det longerade jag Brambo också. Pazzan hade redan förberett spår åt honom, så han fick inte lika jobbigt. Han fick hålla på lite längre.

Blev helt kolsvart när jag var klar med Brambo, så hann inte med Pradus. Hon gick ju ganska hårt igår så jag tar nog bara en promenad med henne lite senare. Då gör det inget att det är så mörkt ute.
Annars hann jag med allt jag skulle idag. Ska bara smörja tränsen också lite senare. Glömde att ta bild på Pazzan efter hon var klar. Fixar det imorgon. Såhär såg hon ut innan iallafall. Riktig lurvponny. Nu syns inte skaven från täckena iallafall.





/ Carolina


Vad står på schemat?

Vaknade nyss efter att ha somnat i soffan efter jag tog hästarna imorse. Skulle bara lägga mig där en stund och kolla på tv lite innan jag skulle gå ut igen. Så bra gick det, trött tjej.

Vad står på schemat idag då tro. Jo, detta ska göras:
  • Longera alla hästarna.
  • Klippa Pazzan och göra henne snygg, då hon ska återgå till tävlingslivet. (Ni ska få se en före och efter bild, kommer bli stooooor skillnad)
  • Smörja träns
  • Plocka undan lite grejer och småstäda lite.
Det blir en fixardag idag. Bara att gå ut och börja!


/ Carolina

Hästskötarnas jobb.

Kika på en del av hästskötarnas jobb bakom kulisserna här.




/ Carolina

Varmt vatten?

Läste denna artikel på tidningenridsport.se. Jag som har tyckt att det har känts bättre att ge dom lite varmare vatten när det är jättekallt ute, och då pratar vi -18 och uppåt ungefär. Inte varmt vatten, men lite mer åt det ljumna hållet iallafall. Men enligt den här artikeln föredrar hästarna tydligen inte det. Hur gör ni, ger ni dom iskallt vatten när det är riktigt kallt ute? 



/ Carolina

Dagens ridpass.

Red Pradus en sväng i skogen. Använde mig av min lilla konstruktion. Hon var så himla fin, det går framåt. Jag red i mycket djupsnö igår, så idag red jag bara på vägarna med packad snö. Red en lång sträcka i lite seg uppförsbacke hela tiden. Började med att flytta och ställa henne, göra halter och igångsättningar. Blev mycket trav och framför allt galopp. Hon jobbade på riktigt bra. Gjorde alla galoppombyten klockrent i backarna. Ville att hon skulle gå i båda galopperna så hon inte bara blir stark i en. Hon gjorde det lysande. Lyssna jättebra och bytena var verkligen jättebra. Mot slutet vart hon jättetrött, så hon fick små vilopauser. Sen trava vi av en bit och sen fick hon skritta en ganska lång stund innan vi var hemma. Ett mycket bra träningspass fick hon idag iallafall.


Dom andra hästarna hade jag gjort klara för att longera, när jag insåg att longerlinan låg i mammas bil. Jippie. Fick släppa ut dom igen. Nu är det för mörkt ute så jag får longera imorgon istället.

När jag precis var på väg ut med Pradus så kom Wille på att han ville följa med. Så han slängde sig upp på Pradus och hon fick en chock. Haha. Det verkar inte funka att lägga upp youtubeklipp direkt här längre, men här kan ni kolla på hur det såg ut: Måste bara tillägga också att det inte är sadeln han biter i, utan luddet under. Jag hade koll. 




/ Carolina



Ridsport på Tv.





/ Carolina

Önskelista.

Jag satt och kollade lite på grejer nyss. Vissa saker blir man kär i och vill ha direkt. Tänk om plånboken tillät allt detta på en gång. Men jag har jobbat en hel del nu på sistone så jag ska faktiskt unna mig något nytt. Lite nya saker ska det allt bli. Shopping är som balsam för själen, och jag behöver lite nytt.


Nya chaps skulle jag behöva egentligen.
Mina börjar gå sönder och ser lite slitna ut nu. 
Men jag ska faktiskt gå till skomakaren och
fixa dom. Egentligen är det inget större fel 
på dom så dom får hålla ett tag till. Men 
dessa tycker jag är så himla snygga så dom 
skulle jag inte säga nej till.


Nya ridbyxor måste jag däremot köpa.
Tror det blir i beige färg. Tycker det är
himla fint.



Alla mina ridstrumpor är det hål i så sådana
måste verkligen införskaffas.





Pradus skulle behöva sig en förbygel.
Tycker det är mycket bättre än en vanlig martingal. 



Har kollat på det här täcket länge. Tycker det
är så otroligt snyggt. Pradus skulle verkligen
se snygg ut i det. Det är ett ganska tunnt täcke
från Dyón.



Även detta täcket är väldigt fint. Också från Dyón.



Lite nya ridkläder skulle behövas. Här är snygga
fleecetröjor från Equiline.





Men allt detta kan inte köpas. Jag får ta en sak i taget och sukta så länge!


/ Carolina

 

Vi behöver era tips!

Vi håller i full gång på att planera nästa års Hästliv Siljan, och vi skulle vara jätteglada om ni ville ge oss förslag på vad ni skulle vilja se och höra på. Allt från clinics till föreläsningar och uppvisningar. Vad vill ni se? Vad har vi missat föregående år? Vilka vill ni se kommer hit och håller clinics? Vi är tacksamma för alla ideér och förslag. Kommentera gärna detta inlägg med allt ni kan komma på!




/ Carolina

Douglas Lindelöw.

Lyssna på intervjun med Douglas Lindelöw här. Han är en extremt skicklig ryttare som vi alla kan inspireras av. Han kommer att bli något stort, det är jag säker på. Han är bla. regerande Europamästare för Young-Rider.





/ Carolina

Dagens ridpass.

Jag och mamma tog en sväng med Brambo och Pradus. Hästarna är så pigga nu. Pazzan är tvungen att följa med in när vi tar in dom andra. Hon kan inte stå själv i hagen nämligen. Då hoppar hon över, det har hänt ett antal gånger. Men hon ville busa lite innan hon skulle gå in, så hon körde race i hagen, och vi fick inte tag på henne. Hon tyckte det var roligt att retas lite med oss.

Hästarna kändes iallafall bra. Pradus blir lite okoncentrerad när man rider ute. Hon är så nyfiken på allt så hon går mest och kollar på allt. I ridhus är hon mycket mer fokuserad. Men det får väl vara så. Hon är inte så gammal än, så klart hon måste få kolla lite och tycka livet är roligt också. Inte bara allvar jämt.
Brambo är väldigt laddad också. Roligt att se att han fortfarande är så positiv till att jobba, trots hans snart 22 år. Han är hela 15 år äldre än Pradus. Ganska stor skillnad, men ändå är han fortfarande så fin.

Imorgon tänkte jag att jag skulle hinna longera Pazzan lite också. Hon måste igång nu!
Hon har iallafall hittat en ny kompis nu när Brambo och Pradus är så tajta. Och våran underbara Wille gillar hans nya kompis väldigt mycket också. Här var tidigare idag i hagen. Så sött!



/ Carolina


Galna hästar.

Har varit hektiska juldagar och jag har dessutom mått dåligt idag, eller rättare sagt natten var inte rolig. Magen har inte varit glad... Tog det lugnt hela dagen och mamma fick ta hand om hästarna. Dom är helt stålliga just nu, speciellt Pradus. Hon springer i hagen som en galning, bockar och sparkar åt alla håll. Jag skulle gå in i hagen till dom, och då skulle hon leka med mig. Men det hon inte fattade var att jag inte kan leka på deras vis, och mig kan man inte sparka på och tro att jag vill fortsätta leka efter det. Jag gick ganska snabbt ut igen. Det var farligt att vistas på hennes område, haha!
Det roliga var att hon sprang som en tok, och sen kom hon på i farten att hon skulle rulla sig, så hon slänger sig ner på marken i farten. Roligaste jag sett henne göra. Busig häst! Tänkte filma henne, men hade lämnat kvar telefonen inne. Ska försöka hinna filma nästa gång så ni får se hur tokig hon är.

Satt och kollade igenom lite klipp idag när jag inte hade så mycket för mig. Hittade det här klippet från en Lotta Schultz träning för nästan 3 år sedan. Det är jag och Brambo. (Ganska dålig kvalitét på filmen för det va mammas förra telefon...)
Av någon anledning gick det inte att lägga upp klippet här, men här är länken iallafall:

http://www.youtube.com/watch?v=JQkdi_RKGjQ

Om ni missade världscuphoppningen från London, så kan ni kika på det här:

http://svtplay.se/v/2275417/hastsport/varldscuphoppning_london_-_sammandrag


/ Carolina



Ratina Z avliden.


Klicka här för filmklipp med Ratina Z från hennes tävlingskarriär.



/ Carolina

Supermysig julafton.

Fick lite tid för att skriva. Mormor och morfar har gått till sitt lilla hus som dom har här på gården, och alla har gett upp för kvällen kan man säga. Jag fick jättefina julklappar. Bla. ett par jättesnygga stövlar, inte ridstövlar, utan vanliga svarta snygga stövlar man kan ha när man inte befinner sig i hästmiljö. Sista julklappen var en 2 veckors solsemester i April av pappa. Hur underbart som helst. Ser jag mycket fram emot. Hela familjen kommer att åka. Vi får inte veta vart vi ska åka förrän vi står på Arlanda. Vi fick bara veta att det är soligt så vi vet vad vi ska packa. Men det är ett tag dit, men måste redan nu planera in hästvakt och så. Men jag hoppas att det blir som vanligt, att hästarna får åka ner till Brunmåla och vara där tills vi kommer hem igen. Det är så skönt att dom kan vara där, för då kan jag slappna av till 100% och veta att dom blir bra skötta.

En riktigt mysig Jul har jag haft och jag hoppas att ni också har haft det!

Sov gott !


/ Carolina

GOD JUL !

Hoppas ni får en riktigt bra Jul !

Hörs imorgon!

/ Carolina

-24 grader.

Så härligt väder ute nu. Man vill spendera så mycket tid ute som möjligt. Verkligen. Nej ursh! Det är för kallt nu!

Hann inte rida idag som planerat. Inväntade nytt hö, och gjorde klart stallet innan jag var tvungen att åka till jobbet. Har en mycket snäll granne med traktor som hjälper mig att köra in en ny höbal i stallbyggnaden men jämna mellanrum. Väger många hundra kilo, så den får man inte in på något annat sätt, och jag är inte så lyckligt lottad så jag har en egen traktor...tyvärr.

Nu jobbar jag i ett fram till Julafton. Jobbar natt imorgon också, efter att jag jobbat hela dagen. Har lite smått panik då jag inte riktigt är klar med min julklappar än, och vet inte när jag ska hinna köpa klart dom. Sen var det ju det här med att baka bröd och julgodis innan julafton också. Torsdag kväll kanske det får bli då. Är inte riktigt med på noterna just nu, är ju julafton redan om 3 dagar!

Nu måste jag gå och lägga mig. Hinner nog inte blogga något imorgon, men ha en trevlig dag allesammans!


/ Carolina







Svar.

Lola om Preliminär tävlingstermin.:
Du har ju missat våra tävlingar.. :)

Svar: Ja, jag tänkte också på det, men såg inte någon tävling på terminen. Måste ha missat det totalt då. När är den då?

Sara om Bildbomb.:
hej, jag har ett jobbigt
problem, det är så att jag är rädd att hoppa lite
högre hinder, så har du nå tips på hur man kan göra
för att vinna över sin rädsla?
Kram sara.

Svar: Jag har lite samma problem. Jag kan ofta bli lite spänd och nervös om hindrena blir lite högre, och jobbar själv med att få bort det. Det som funkar ganska bra för mig är att om man är själv och rider i ridhuset, så kan man ta fram ett extra hinder utöver det man tänker hoppa. Man höjer upp det hindret ganska rejält. Då ser dom hindrena man ska hoppa helt plötsligt ganska små ut. Genom att göra så lurar man ögat och sig själv, och det funkar ju ganska bra eftersom rädslan bara sitter i huvudet. Prova det och se om det går bättre, men som sagt, jag har lite samma problem. Lycka till!

/ Carolina

Dagens ridpass och tokiga hästar.

Idag red jag Pradus och Pazzi. Pradus var väl inge vidare rolig att rida idag. Hon var väldigt spänd, tråttsig och nonchalant. Det kom en kille med skidor bakom oss och Pradus började galoppera på stället. Sen drog hon iväg en bit. Sen lugnade hon ner sig lite när vi svängde av på en annan väg. Men hon travade med sådär 50 cm luft mellan hennes ben och marken. Jag skrattade lite för mig själv. Fjantig häst, haha. Hon var inte alls samarbetsvillig idag. Men så är det ju vissa dagar, imorgon går det säkert bättre.

Pazzan var helt överlycklig över att få komma ut. Jag hinner ju inte riktigt med henne, men nu måste jag göra det ett tag här framöver, eftersom hon ska vara med i Team Hästliv. Hon var helt tokigt pigg. När vi travade lite så stannade hon helt plötsligt, skickade upp hela rumpan i luften, drog ner huvudet och hoppade upp och ner stillastående. Jag tog tag lite i manen och fick ur mig: "Men nej Pazzi, var snäll mot mig nu!" Haha. Men jag har faktiskt ingen balans alls på henne längre. Hon är så liten och jag flyger runt där uppe som en trasdocka känns det som. Känns bra att Madde kommer rida henne nu, så jag slipper det. Nej, så ska jag inte säga, jag älskar ju att rida henne, men tyvärr har våran tid tillsammans runnit förbi och jag har på något sätt gått vidare. Tycker det är svårt att rida ponny nu. Känns skumt på något sätt. Jag är alldeles för stor för C-ponny kan man konstatera. Men massa minnen väcks ju när man rider henne nu. Vi hade så roligt tillsammans!






/ Carolina

Bildbomb.














'




/ Carolina


Preliminär tävlingstermin.

Här är min preliminära tävlingstermin. Tävlingar som är och som eventuellt kommer att vara aktuella. Några kommer naturligtvis att väljas bort och några kommer läggas till.


Februari

 

13:e – Avesta Ridklubb, regionalt

 

Mars

 

6:e – Fagersta Ryttarklubb, lokalt/regionalt

 

12:e – Högbo Ridklubb, regionalt

 

19:e – Falu Ryttarsällskap, regionalt

 

April

 

17:e – Smedjebackens Ryttarsällskap, lokalt

 

25:e – Fagersta Ryttarklubb, regionalt

 

Maj

 

14:e – Salaortens Ryttarförening, regionalt/nationellt

 

19 – 22:a – Falu Ryttarsällskap, regionalt/nationellt (Dalahoppet)

 

Juni

 

5:e – Falu Ridklubb, regionalt

 

12:e – Heby Ryttarförening, regionalt

 

24 – 26:e – Borlänge Ryttarsällskap, regionalt/nationellt

 

Juli

 

9:e Orsa Ridklubb, regionalt

 

22 – 24:e Folkärna Ridsällskap, regionalt

 

30 – 31:a Bollnäs Ridsällskap, regionalt

 

Augusti

13-14:e Hedemorabygdens Ridklubb, regionalt

 

27-28:e Salaortens Ryttarförening, regionalt/nationellt

 

September

2- 4:e – Gävle Ryttarsällskap, nationellt

 

17-18:e Karlstads Ridklubb, nationellt

 

Oktober

 

2:e Avesta Ridklubb, regionalt

 

8:e Falu Ryttarsällskap, regionalt

30:e Rättvik Ridklubb, lokalt

 

November

 

20:e Heby Ryttarförening, regionalt

 

 

 

 

/ Carolina

 

 

Se och lyssna.

Har du Facebook kan du kika på en talkshow som H&M - We love Horses har gjort i samarbete med Malin Baryard och Peder Fredricsson. Intressanta gäster i studion och bra intervjuer. Lyssna här. Tror att det kanske till och med går att kolla även om man inte är medlem i Facebook.




/ Carolina 


Uttagningen till Team Hästliv är klar!

Nu är Team Hästliv uttaget!
Maria Bond
Sarah Gustafsson
Lola Skager
Carolina Riesbeck
Elin Hedman
Pernilla Witasp
Elina Rosén
Janice Wiklund
Amanda Vikner
Hedwig Tegelmark
Madeleine Agné
Matilda Lindberg
Malin Hammarskjöld
Susanne Gräll
Annika Bood
Johanna Runngren
Katarina Agné
Lisa From
Elin Torrång
Vilma Litens
Frida Eriksson
Upptaktsmöte utan häst söndagen den 9 Januari 2011 kl. 17.00 i lektionssalen i Körhallen, Rättvik !
Nu är Team Hästliv uttaget!

Maria Bond
Sarah Gustafsson
Lola Skager
Carolina Riesbeck
Elin Hedman
Mathilda Kjellberg
Pernilla Witasp
Amanda Vikner

 

Elina Rosén
Janice Wiklund
Hedwig Tegelmark
Madeleine Agné
Matilda Lindberg
Malin Hammarskjöld
Susanne Gräll
Anna-Carin Alm
Annika Bood
Johanna Runngren
Katarina Agné
Lisa From
Elin Torrång
Vilma Litens
Frida Eriksson
Sara Hagman


Upptaktsmöte utan häst söndagen den 9 Januari 2011 kl. 17.00 i lektionssalen i Körhallen, Rättvik!





/ Carolina

Dålig uppdatering, och ni vet varför...

Mycket jobb under dom senaste dagarna. Både dag och natt, så har inte hunnit med bloggen. Men imorgon är jag ledig. Då ska jag rida så många hästar jag hinner innan det bär iväg mot Falun på eftermiddagen. Pradus är iallafall självklar, eftersom hon tagit det lugnt några dagar. Blir intressant att försöka komma upp på henne efter några dagars vila. Jippe. Energi var namnet, förmodligen ett tecken på bättre kondition och det är i och för sig bara bra.

Jag åker ju oftast ner till Brunmåla Hästpraktik och tränar när det finns tillfälle. Åker ner och är kvar ett tag för att kunna träna mycket och nu planerar jag att åka ner med Pradus snart. Vore jätteroligt. Dom har så bra träningsmöjligheter där nere och man får mycket hjälp. Jag har varit där och tränat och hjälpt till nu i drygt 5 år, och jag kan säga att nästan allt jag hittills kan, har jag lärt mig där. Man får en stor bredd på sin kunskap eftersom det är både stort stall med många hästar som har olika uppgifter. Några tävlingshästar, några avelsston, föl, unghästar och äldre hästar. Det finns även en veterinärklinik med dom absolut bästa veterinärerna, enligt mig. En av dom är Dr. med. vet. Björn Nolting, som under dom senaste 10 åren varit landslagsveterinär för det Tyska hopp och dressyrlandslaget. Det är jättespännade och extremt lärorikt att kunna vara med i veterinärkliniken. Man tar in varje liten grej dom säger. Jag ville från början bli veterinär, men insåg ganska snabbt att MVG i alla ämnen var mindre realistiskt för mig.

Men det jag ville komma till angående träningen var att jag träffade min gamla tränare igår. Martin Wastehed från Rättvik. Han har ridit mycket själv och har hjälpt mig sedan jag började rida ponny. Vet att det händer ibland att han är hos Malin Baryard och rider lite. Förut la han mer eller mindre av med hästar att det blev inte så mycket mer träning. Men nu när jag skulle köpa häst, så hade jag Martin som hjälpte mig att tycka till om olika hästar. När jag skickade lite klipp på Pradus tyckte han att jag skulle klippa till direkt. Igår bestämde vi att jag skulle träna lite för honom nu framöver, så det ser jag mycket fram emot. Han var väldigt nyfiken på Pradus och ville se henne. Perfekt att kunna ha någon som kan hjälpa mig med lite vardagsträning imellanåt. Linda kommer ju att hålla i Team Hästliv och stå för det, men där imellan kommer Martin att kunna hjälpa mig och sen har jag även Annika på Rättviks Ridklubb som jag rider för varannan Tisdag. Jag tror att kombinera dessa tre kan bli jättebra. Jag är inte rädd för att blanda in för många. Alla kan bidra med något, och jag tror att man kommer på lite hur man själv vill ha det om man tränar för olika. En tränare tror jag är för lite. Risken är nog att man lyssnar på precis allt personen säger och tycker, och till sist inte har egna ben att stå på. Men det är ingen annan än du själv som måste rätta till problemen inne på tävlingsbanan när det väl uppstår. Då måste du kunna fatta egna beslut väldigt fort. Då finns ingen möjlighet att fråga någon annan om hur du ska göra. Dessutom tror jag att det är väldigt viktigt att man tränar mycket ensam också, för att just komma på hur man ska göra helt på egen hand.

Ikväll är det hoppning på Tv, kl 21 på Svt24. Det måste vi kika på!

Nu väntar hästarna, måste ut till stallet. 

/ Carolina


Svar.

Hej! Vet du när det kommer ut vilka som kommit med i "Team Hästliv"? :)

Svar: Jag vet att uttagningen är klar, så jag antar att det kommer att komma ut inom några dagar bara.


/ Carolina

Vanlig dag.

Idag har jag inte gjort så jättemycket. Mamma tog hästarna imorse så jag fick sova lite. Det var väldigt skönt. I helgen väntar en massa jobb så får passa på att vila lite nu. Gick upp och gjorde klart stallet och gick en promenad med Pradus. Eftersom hon ändå bara skulle skrittas idag så gick jag med henne istället för att rida. Tänkte att jag då kunde hålla värmen och kunna klä på mig mera än om man ska rida. Hon har gått ganska hårt nu senaste dagarna jag ridit så kan nog ha varit skönt för henne med en promenad. Dock gick jag en ganska lång sträcka och fort så att det skulle bli något av det ändå.

Kollat igenom tävlingsterminen för nästa år och har nu planerat in en massa tävlingar. Nu vet jag vad jag har att vänta så jag lägga upp träning och mål efter det. Har en del tävlingar nästa år så det ser jag verkligen fram emot. Första tävlingen för året blir i Avesta den 13/2. Det blir min första tävling på 1,5 år och sen även min och Pradus första tävling tillsammans, så det blir spännande! Sen efter det rullar det på med massa tävlingar under hela året.

Mitt närmsta mål är att kunna starta 1,20 i Falun i Maj. Då är det Dalahoppet och det är en mycket bra tävling. Det skulle vara perfekt att starta det där eftersom förutsättningarna är så pass goda. Det är en bra stor bana och en stor framhoppning. Först ska vi få ett antal bra och fina rundor i 1,10 innan det kan bli aktuellt med 1,20. Men snart sätter Team Hästliv igång och där kommer jag kunna få mycket bra hjälp och träning. Dessutom kan jag bolla mål med Linda och kunna lägga upp en bra träning efter det. Så 1,20 i Maj är nog inte helt orealistiskt.





/ Carolina

Träning.

Träningen här på kvällen gick hur bra som helst. Pradus utvecklas hela tiden och idag var hon superfin! Fick en jättebra känsla i mellan åt. Arbetet på marken går framåt i raketfart och det känns så bra! Hon gör så bra ifrån sig hela tiden och jag hoppas det håller i sig. Jag tyckte att jag red bra idag också, jag skärpte till mig och verkligen kämpade tills jag fick igenom det jag ville. Känner mig väldigt nöjd över mig själv och det är viktigt att kunna, och få göra det också. Jag har nog verkligen hitta min häst! Attans vad jag gillar Pradus ! Tjoho!

Träningen idag gick ut på att hitta jämna och bra galoppsprång, och att hitta en bra balans. Vi hade en linje med 14 meter imellan. Tre hinder, räcke oxer och räcke. Sen hade vi två bommar på mitten som en vålt, som vi först red på. Hitta rytmen, få bra och jämna galoppsprång och kunna reglera hästen mellan bommarna. Fick till det ganska bra. Sen la vi in oxern i volten och det gick också jättebra. Jag kunde reglera henne bra, hon arbetade på bra och vi hade jämna galoppsprång. Lite enklare gick det i vänster varv, men ändå väldigt bra i höger också. 
Till sist hoppade vi linjen och sen på sikt la in volten i mitten. Gick ganska bra. Pradus hade hunnit bli ganska trött vid det laget och blev lite springig och stretig. Men fick till det riktigt bra ibland och ibland lite sämre. Vi hade lite problem att landa i rätt galopp efter oxer, efter det att vi kommit ur volten. Men vi grejade det bra på slutet så det va bra.
Är supernöjd! Superbra känsla i mellan åt!

Lite klipp, mamma lyckades filma när det gick lite sämre, men så är det. Här ser ni lite hur det såg ut iallafall:




/ Carolina 






Pradus med sin förra ryttare.

Hittade en fin bild på Evelina och Pradus på Evves facebook. :) 


(Bilden är lånad)




/ Carolina

Lussebullar.

Nu är drygt 100 lussebullar bakade. Mums! Har tagit mig nästan hela dagen. Men nu äntligen är det klart. Nu väntar stallet och sen träning senare. Hörs senare!




/ Carolina

Dagens ridpass.

Red Pradus en ganska lång vända i skogen. Red med min lilla konstruktion och den går hon mycket bra på. Hon kommer bli så fin min Pradus på sikt. Jag travade och galopperade ganska mycket, hon blev trött på slutet så fick kräva lite mindre av henne då.

När jag hade kommit en bit så mötte jag en travhäst med sulky bakom sig. Han som körde såg mig, men saktade inte ner. Vi gick på en ganska smal väg så han väjde undan, men jag hade ingen plats att röra mig på. Pradus blev helt galen och fick panik. Hon tvärvände, slängde sig och sen var det full fart iväg. Fick in henne på en liten väg där hon stannade. Kusken bakom stannade inte till, lite respekt kanske? Jag höll på att flyga till månen och Pradus vart helt stållig. Men det löste sig ändå, hon lugnade sig ganska snabbt och vi kunde rida vidare. Tur att Pradus iallafall är en ganska snäll och stabil 6-åring. Men mannen som körde kunde ha visat lite respekt och skrittat förbi mig i 2 sek, då hade det inte behövt hända något. Jag kunde ha ramlat av och slagit mig rejält. Sträckte mig bara i ryggen, så har ganska ont nu känner jag...Han bara körde förbi mig och sa ingenting, suck!
Nog om de.

Pepparkakshuset vart ganska fint. Mamma gjorde ett litet stall och ställde bredvid också. Här kan ni se det:




Här är en bild på Wille också, när han sitter med hästarna när dom äter. Ser knappt honom, men han sitter i höet. Så där sitter han tills dom ätit upp. Haha.



/ Carolina

Ridsport på Tv.


/ Carolina

Lucia.

Hej på er!
Idag är det Lucia, mysigt! Jag ska göra ett pepparkakshus ikväll när jag kommer in från stallet. Det gör jag varje år. I år ska det bli finare än förra året bara! 

Igår gick jag en promenad med Pradus när jag kom hem från jobbet. Idag ska jag rida en sväng med min lilla konstruktion som jag pratade om förut. Blir bra för henne idag när hon ska gå hoppträning imorgon.

Jag funderar på att julpynta lite i stallet, men vet inte riktigt vad jag ska göra för något. Jag har inte så jättemycket utrymme till att göra det. Hänga en julstjärna i fönstret kanske? Men det kanske är lite onödigt. Man kanske ska hålla sig till att bara julpynta hemmet och inte stallet. Är det så nödvändigt...nej kanske inte. Vi skippar nog det.

Förresten så är jag jätteglad, för Madde från Rättvik, en jätteduktig tjej, har anmält sig till Team Hästlivs ponnyhopp-team med min gamla tävlingsponny. Super! Vad roligt för båda två. Madde kommer rocka med Pazzan och Pazzan kommer älska det! Vi har inte så jättemånga ponnyer till teamet så dom kommer troligtvis med. Då slipper jag ha dåligt samvete över henne nå mer, snart kommer hon vara back in business igen! Och ni ska veta, hon är absolut världens bästa ponny! ;) Jag saknar verkligen tiden med henne.



Wille vår lilla katt, som vi har haft sen i somras är så underbar. Han måste vara Sveriges mest sociala katt. Han ska vara med överallt. Han följer med och hämtar hö, följer med till hagen när man ska hämta hästar, han sitter i högen med hö när hästarna äter. Han ligger och sover uppe på hästarna när man kommer ut på morgonen. Han avgudar hästarna och det är så roligt att se. Han ska till och med dricka vatten ur hästarnas hinkar. Han har eget vatten, men det duger inte, här ska vi vara stora och göra som hästarna. Då hoppar han upp på en av hästarna, tar sig den vägen fram till vattnet som hänger på väggen, och hoppar över till hinken och dricker. Sen samma väg tillbaka. Haha.
Här är en bild på honom när vi precis hade fått hem honom:


Jag ska försöka ta en bild på honom när han gullar med hästarna, dock är det inte så lätt för då blir han för nyfiken på vad jag håller på med, så då sitter han inte still.

Vi hörs senare när jag ridit Pradus, och sen ska ni får se en bild på mitt pepparkakshus när det är klart. Missa inte det.

(Viss text i inläggen blir så liten ibland, det lever sitt eget liv, någon som vet varför?)


/ Carolina

Dagens ridpass.

Jag och mamma red en sväng. Det gick bra. Pradus kändes som vanligt väldigt fin och pigg. Hon är så otroligt rolig att rida. Min fina Pradus! Jag blir så glad. Ska försöka rida en sväng när jag kommer hem från jobbet imorgon. Kommer i och för sig hem ganska sent, men jag känner att jag måste rida imorgon. Har träning på Tisdag så hon måste gå fram tills dess nu, eftersom jag inte hunnit rida så mycket denna vecka.

Nu ska jag gå och göra mig i ordning för snart väntar jobb fram tills 03.00 inatt...


/Carolina

Dålig uppdatering pga. mycket jobb.

Hej på er!
Det är verkligen dålig uppdatering på bloggen just nu. Ber om ursäkt för de, men jobbar hela tiden. Men ingen är gladare än jag att jobba mycket. Tycker det är väldigt roligt och pengar är definitivt nödvändigt när man håller på med den här sporten. Imorgon åker jag hemifrån 6.30 (stallet ska vara klart innan) och kommer hem 19.10. Jag hinner verkligen inte med hästarna ordentligt nu. Eller jo, jag tar hand om dom som jag ska såklart, men jag hinner inte rida. Jag och mamma får hjälpas åt väldigt mycket. Mamma får åka hem från jobbet och ge dom mat på eftermiddagen och så. Vi byter av varandra. När hon är hemma och inte jag så får hon se till så att allt blir skött, och tvärtom. Det eländiga kan vara när vi båda är borta samtidigt. Idag tex fick en granne komma förbi och ge hästarna mat på eftermiddagen. Det var väldigt snällt, tack för det! Bra med snälla grannar. Men jag hoppas att det ska bli bättre snart. Hinner rida i helgen, jippie!

Gick en promenad med Hanna här på kvällen, var väldigt trevligt. Sen fick jag i mig lite mat och snart blir det till att sova, om man ska orka upp imorgonbitti.



Hej svejs!


/ Carolina

Rolf-Göran Bengtsson.

Kika på hur Rolf-Göran har det hemma hos sig i Tyskland här.




/ Carolina

Road Show i Borlänge.

Jag skulle egentligen snart åkt till Borlänge för att höra på föreläsningen "Bli en framgångsrik tävlingsryttare!", men det blir inte så nu tyvärr. Dels jobbade Elin som jag ville åka med, sen vet jag inte riktigt hur jag skulle lyckas ta mig dit. Har ju inget körkort ännu, och kommunalt vet jag inte om det hade funkat dit jag skulle och jag har ingen som kan skjutsa. Så jag får hoppa över det. Lite trist! Hade gärna velat lyssna på det. Men men, man kan inte vara med på allt...

Trist!

/ Carolina

Dagens ridpass + vaccin.

Hann rida Pradus innan veterinären kom. Var väldigt nödvändigt eftersom hästarna inte får ridas på två dagar efter dom fått vaccin. Pradus och Pazzan vaccinerades. Brambo är redan klar för året. Ingen av dom är speciellt spruträdda så det gick bara bra.

Pradus kändes väldigt fin. Hon är väldigt pigg och på tårna. Är väldigt roligt. Hon utvecklas hela tiden och jag med. Jag tror vi passar väldigt bra ihop. Hon har redan mycket bättre kondition, tar för sig mera, har mycket bättre koll på benen nu än vad hon hade när hon kom, (det vill säga när man rider ut, snubblar inte lika mycket över stenar och sånt). Hon orkar mer och kan samla sig bättre än förut. Hon minskar och ökar mycket bättre, lyssnar på mig i avsaktningar och igångsättningar bättre. Allt förbättras! På träningen sist kändes det en stor skillnad mellan hindrena att jag kunde reglera henne bättre också. Det går verkligen åt rätt håll och det känns mycket bra!

Idag är det bara -4 grader också så det är faktiskt skönt att vara ute. Man behöver inte klä på sig så mycket kläder och man fryser inte näsan av sig när man går ut.




/ Carolina

Mycket jobb i helgen.

Har inte hunnit blogga någonting under helgen. Jag trodde jag skulle vara ledig idag, men dom frågade om jag kunde jobba, så då gjorde jag det. Har lite smått ont i huvudet nu, ska bli en tidig kväll ikväll. Mamma har tagit hand om hästarna i helgen.

Imorgon kommer en veterinär hem hit och ska vaccinera Pradus och Pazzan. Jag hade egentligen beställt en tid, men dom ringde mig och sa att dom inte skulle ha öppet den dagen, så då kommer dom hem istället. Mycket smidigare och bättre, så det gjorde mig inte något.

Hörs imorgon igen!


/ Carolina

Besvärligt med vattnet.

Jag älskar den här årstiden på många sätt. Men jag hatar den också, på jag tror fler sätt. Det är underbart med jul och nyår och allt mys kring det. Ridvägarna blir oftast bättre och så. Men när det kommer till vattnet i hagarna och stallet, alla täcken hästarna måste ha, mörkret, kylan. Allt det där. Det tar sådan enorm energi. Just nu krävs det en otroligt bra planering för att allt ska gå ihop. Vattnet i hagarna fryser i samma sekund som man fyller på. Hästarna hinner knappt dricka. Jag har tyvärr bara kallt vatten i mitt stall så jag måste gå in till huset för att hämta varmvatten. Känns så taskigt att låta dom dricka det iskalla vattnet när det är -15 grader. Dessutom tror jag inte det är så hälsosamt för dom heller. Mina hästar dricker väldigt mycket vatten, så det är så viktigt att dom har tillgång till det hela tiden. Men det fryser snabbt och oftast är det ingen hemma på dagen som kan fylla på. Alla jobbar eller är i skolan. Man får se till att dom får i sig jättemycket vatten när dom kommer in på kvällen. Känns som det ända rätta när det är såhär kallt.

Rida känns det som att jag aldrig hinner just nu. Svårt att få tiden att räcka till. Imorgon jobbar jag hela dagen, kommer hem 19.15 på kvällen. På lördag jobbar jag hela dagen i Borlänge (KappAhl) och åker sen direkt därifrån och jobbar i Rättvik från 18 - ca 03.00 (Rättvik Bowling och Krog). Brambo får mamma rida i helgen så han får röra på sig. Pradus får ta det lugnt fram till Söndag. Då kan jag rida. Men att jobba klagar jag absolut inte på i sig, jag tycker det är superskoj och det är nödvändigt för att jag ska kunna ha mina hästar. Dessutom är det väldigt skönt att få bryta av lite genom att klä av sig sina hästkläder, byta om till något snyggt och åka och jobba. Plus att man får tänka på lite annat.  

Men jag tror att det är fler än jag som bär på dåligt samvete över sina hästar just nu. Det är en hopplös period just nu när det gäller ridningen, men det får väl vara så då. Snart blir det ljusare och man kan rida senare på eftermiddagen/kvällen.

Jag ser iallafall verkligen fram emot nästa år och att få komma ut på tävlingar igen!


/ Carolina




Dagens ridpass.

Red Pradus en lugn sväng. Bara skritt och lite trav. Gjorde mycket av och igångsättningar, flyttade lite och så. Hon var pigg och glad. Inte så tråttsig och idag kom jag upp utan problem. Hon stod still, så jag behövde inte bli arg. Var nog skönt för henne att få en lugn sväng efter gårdagens träning.  Jag gillar min lilla Pradus, mycket.

Nu ska jag snart gå ut och ta in dom, blir ganska tidigt för dom idag för jag ska iväg.




/ Carolina

Provridningar.

Här är några av alla 25 hästar jag provred innan jag hittade min fina Pradus. Alla 25 hästar blev inte filmade och vissa filmer togs bort direkt, så detta är vad jag har kvar.

Första filmen är ifrån Ekerö, den andra ifrån Göteborg, den tredje från Sigtuna och den sista är ifrån Bollnäs och det är Pradus. Hästen ifrån Göteborg bestämde jag mig för först. Jag fick en superbra känsla. Jag var där och red två gånger. Men det visade sig på röntgen att den hade hela 6 kotor i ryggen som satt jättetajt, alltså Kissing Spines. Så det blev aldrig den.

Pradus provred jag också två gånger. Andra gången jag var där fick jag en jättebra känsla och Evelina som ridit Pradus hela sommaren i år, hjälpte mig jättemycket. Evelina och Pradus förra ägare körde ner Pradus till Brunmåla Hästpraktik i Täby. Det är där jag har varit och tränat och hjälpt till i ganska många år nu, och jag ville verkligen att veterinärerna där nere skulle kolla den hästen som jag ville köpa. Hon veterinärbesiktades och röntgades överallt och hon gick igenom allt. Så samma dag hämtade mamma och min kompis Elin henne i Bollnäs. Jag jobbade så jag kunde inte följa med. Nu har jag haft henne i drygt 5 veckor och stortrivs med henne. Känns verkligen som jag gjorde ett bra val!

Jag har lärt mig otroligt mycket på att provrida så många hästar. Alla hästar var verkligen väldigt olika. Man fick lov att anpassa sin ridning efter den häst man satt på. Det var väldigt nyttigt. En häst jag provade kunde man inte sitta ner i sadeln på. Då skenade den iväg och det fick jag känna på. Jag sitter alltid ner i anridningen mot hindrena och det kunde man verkligen inte göra på den. Den som såg så fin ut på filmerna som jag kollade på innan jag åkte dit och red. Men som jag misstog mig. Vissa hästar kunde också se lite sådär ut på filmerna innan man åkte och red, men som då kändes jättebra. Man får inte haka upp sig så mycket på vad man ser på film eller bild, man måste åka dit och rida hästen för att kunna bilda sig en riktig uppfattning. Sen är det också jättesvårt att sitta upp på en helt ny häst första gången och försöka få en bra känsla. Därför är det jättebra om man har möjlighet att kunna rida den fler gånger, för då känns det oftast mycket bättre andra gången.

Några andra hästar jag red var mer eller mindre skogstokiga. Dom flög i luften för minsta lilla och var bara stora nervpaket. Det kändes inte alls bra och jag fick en obehaglig känsla. Jag som rider ut väldigt mycket kan inte ha hästar som inte kan se en postlåda utan att skicka en till månen.

Många andra hästar var väldigt fina men som jag ändå inte kände så mycket för. Antingen var åldern lite för hög, eller så passade dom inte min ridning, eller så var det något annat som gjorde att jag valde bort dom. 

Jag har verkligen tagit mig tid att hitta en häst som jag verkligen känner mig nöjd med. Jag tog inte första bästa och har varit jättekräsen. Både på gott och ont kanske, men nu känns det verkligen som att jag har hittat den bästa möjliga häst för den prisklass som jag la mig på.





/ Carolina
RSS 2.0