Intervju + dagens ridpass.

Idag var en tidning här och intervjuade mig och Madde om "Team Hästliv". Gick nog bra tror jag. Pratade en stund och tog lite kort. Blir roligt när det publiceras. 

Efter det red vi en sväng. Hästarna var fina. Pradus kändes fin. Lite lat och nonchalant, men överlag fin. Jobbar fortfarande nästan bara med att få henne att svara snabbt fram och reagera för min skänkel. Bli lite mer allert. I Tisdags på träningen kändes hon mycket bättre när det gällde det. Ute blir hon ju lätt okoncentrerad och skiter lite i mig när det gäller det mesta.


/ Carolina 






Dålig uppdatering.

Varit dålig på att uppdatera i helgen, men har faktiskt inte ägnat så mycket tid till hästarna. Min underbara pojkvän kom hem efter jobb i Stockholm, så har ägnat all tid jag har kunnat med honom. Som ni vet så har Pradus lite vilodagar. Var ute med henne i barbacka i Fredags. Vi bara skrittade och travade litegrann. Hon var riktigt pigg och sprallig. Var inte så lämpligt att rida barbacka då,  men det gick bra ändå. Efter det red jag och Madde en sväng med Pazzan och Brambo. Och igår red mamma Brambo. Det är i princip det som hänt i helgen. 

Vi hörs igen imorgon. Då ska jag och Madde intervjuas av tidningen.


/ Carolina

Vilodagar.

Nu i några dagar kommer Pradus få ta det lugnt. Hon fick vila idag och imorgon ska hon bara skrittas och travas lite. Sedan får hon vila på lördag igen. Tror hon kan behöva vila och bara gå lite lätt mellan träningarna. Återhämta sig och då förhoppningsvis sätta dom muskler som vi jobbat på och bli lite starkare.
Dom andra två ska dock ridas som vanligt.




/ Carolina 

Ridsport på Tv.





/ Carolina

Träning.

Dagens träning var en mycket bra och nyttig träning. Fick jobba rejält mycket så nu är jag helt slut. Vi började med att skritta fram till konerna (röd prick på bilden), sedan vid konerna fatta galopp och hoppa hindret. Sedan skritt igen vid nästa koner efter hindret, galopp vid nästa koner osv. Gick väl sådär. Pradus ville inte alls fatta galopp vid konerna, antagligen tyckte hon det var himla jobbigt. Hon blev lite sur, men jag blev också sur och till slut gick det ändå ganska bra. Var svårt att när man precis sparkat på henne för att hon ska fatta galopp, sedan snabbt ska ta tillbaka henne efter hindret och ner till skritt igen. Hon tyckte nog att jag skulle bestämma mig för vad jag ville. Fortsatte med detta runt alla 4 hinder och bytte sedan varv.



När vi hade fått till det första hyfsat så hoppade vi över medellinjen. Bom - plank - bom. Det gick ganska bra. Kom i vänster varv och hoppade och sedan kom tillbaka i höger varv. Gick ganska bra. Lättare med vänstersväng än högersväng. Får inte med mig yttersidan lika bra som i vänstervarv. Men jag måste skärpa mig lite också och se till att jag får med mig ytter. Är otroligt nöjd med Pradus, hon kämpade på helt otroligt fast hon var trött. Höjde upp lite på slutet och hon hoppade jättebra. Jag gör mina missar, men hon är väldigt shyst och verkligen försöker trots att jag ibland lägger henne lite i ett svårt läge.




Till sist hoppade vi samma som det vi började med fast trav istället för skritt. Pradus och jag hade då hunnit bli ganska möra i kroppen, men det gick helt okej ändå.

Nu ska jag sova!

/ Carolina

Ont i halsen.

Vaknade i morse med en hals i mindre bra skick. Jag trotsade ju min halsont förra gången för att det var träning. Nu är den tillbaka och det är väl kanske därför. Borde vila för att verkligen bli av med det den här gången, men...
Det är ju träning ikväll. Jag vill inte missa den. Dom andra två hästarna borde ju få komma ut en sväng också idag, men det kanske inte är så smart. Om jag ska åka på träning ikväll så kanske jag får strunta i att rida dom andra. Men det känns ju inte heller bra... Idrottsmän får ju oftast strängt förbud att träna när dom har ont i halsen, för att det är ganska farligt att anstränga sig då. Jag nöjer mig med att rida en häst ikväll. Det får bli så. Får vila och dricka massa te med honung, (i hopp om att det hjälper.) Sen kanske jag känner mig bättre om några timmar och kan rida lite iallafall innan träningen. Vi får helt enkelt se.




/ Carolina

Dagens ridpass - vanlig dag.

Först gick Pradus och Pazzan en vända i byn. Vi travade mest och dom var fina. Sedan fick Brambo gå samma vända. Travade mest på honom också och han var pigg. Flyttade honom lite och på vissa ställen där det var bra underlag galopperade vi lite smått. Han var fin och glad. 

Imorgon ska Pradus gå träning på kvällen. Innan det ska Pazzan och Brambo ridas.





/ Carolina

Ridhus - Ja tack.

Tänk om man hade haft en ridhus på gården. Vilken lycka. Jag har en mil till närmaste Ridhus och måste lasta hästarna och åka iväg för att kunna rida där. Jag har börjat trötta så på att rida ut. Ridpassen ser ungefär likadana ut varje dag och det blir ingen variation på någonting. Såhär års har jag inte så jättemycket vägar att välja mellan heller, då det är för mycket snö på vissa ställen.

Mycket kan man göra ute och jag tror verkligen att hästarna behöver och mår bra av att ridas mycket ute i naturen. Dom får helt andra muskler och blir fysiskt starkare och jag tror dessutom att man kan förebygga mycket skador om man rider ut mycket. Men allt kan man inte göra ute i skogen. Jag skulle behöva ligga och hoppa små hinder var och varannan dag för att hitta känslan och att hoppning och hinder inte blir en sådan "big deal". Rida mycket markarbete och jobba igenom hästarna ordentligt. Det fattas verkligen i min vardagliga ridning, och det märker jag ju när jag åker på träning.

Åker jag till ridhus, tar det vare sig man vill eller inte flera timmar. Packa bilen, åka iväg, klä på, rida, klä av, åka hem, packa ur bilen osv. Det blir till ett så stort projekt. Jag skulle vilja ha ett ridhus på ridbart avstånd. Det hade varit guld värt!


/ Carolina

Måndag.

Kom nyss in från stallet. Har mockat och gjort klart. Ska iväg nu i några timmar mitt på dagen, men kommer hem i samma sekund som Madde kommer hit. Då ska hästarna ridas. Hinner nog bli ganska mörkt, men det spelar inte så stor roll egentligen. Hörs lite senare.

Foto: Göran Erlandsson



/ Carolina 

Galopptur.

Idag blev det en galopptur med hästarna. Dom var pigga och glada. Lite trötta blev dom då den vändan är relativt lång och vi galopperade nästan hela tiden. Men det var ett bra och nyttigt ridpass. Bra med mycket kondition och galopp såhär inför tävlingssäsongen. Det har man nytta av sen när man ska hoppa. Dessutom är det precis vad Pradus behöver just nu, ut och "blåsa" lite så hon börjar använda kroppen lite mer på rätt sätt. Inte vara så bekväm hela tiden.


/ Carolina 




Heja Douglas.




Grymt duktig ryttare. Att dessutom bara vara 20 år och redan rida världscupen är enormt imponerade!



/ Carolina

Dagens ridpass.

Jag och Madde red en sväng på eftermiddagen. Hann bli mörkt men vi red en sväng i skogen ändå. Hade pannlampa och det var nog tur det. Travade bara hästarna och båda var fina. Tänker bara framåt med Pradus, och det går bättre och bättre. Hon börjar bli mer "allert" av sig själv redan faktiskt. Tar min skänkel på mer allvar och svarar snabbare. Hon är inte dum hon inte, hajar allt väldigt snabbt. Min fina fina häst!

Måste bara säga också att Madde rider Pazzan otroligt bra. Dom verkar passa varandra som handen i handsken. Roligt att se. Kunde inte hittat en bättre ryttare till henne. Tror dom kommer kunna ha otroligt roligt tillsammans detta året. Tummen upp för det!

Sitter och kollar på Let's dance. Helena är så duktig. Är så imponerad av alla deltagare. Måste vara grymt svårt det där. Ni kan läsa Helenas dansblogg här. Håller verkligen på henne, hoppas hon tar hem det här!

Trevlig helg allihopa!



/ Carolina



Kolla in detta.

Här kan ni kika på filmer från träningen med Madde och Pazzan.

http://teammagne.blogg.se/2011/january/filmer.html






/ Carolina

Sovmorgon och Pradus skodd.

Nu är Pradus nyskodd igen. Då hon har lite taskiga hovar, skos hon var 6:e vecka. Lite tidigare än vanligt. Hon behöver det just nu, så får vi hoppas att hennes hovkvalitét blir bättre på sikt. Pradus är lite bråkig att sko just nu. Har dåligt med tålamod så hon står inte still alls. Men på slutet gick det bättre. Hon ville vara ute med dom andra, riktigt förbannad var hon.

Medans Rina fixade Pradus mockade jag och gjorde klart stallet. Skönt, nu ska jag bara rida lite på eftermiddagen. Mamma fodrade och tog ut hästarna imorse så jag fick sova. Gick precis upp innan Rina kom och det var runt 10.45. Nu känner jag mig som en ny människa. Piggare och gladare.



/ Carolina 

Önskedröm.

Blev ingen ridning alls idag. Skippade Körhallen med Pradus. Känner mig inte pigg alls. Trött och hängig. Hoppas att det är bättre imorgon så jag kan rida då istället.

Blev så sugen på att köpa en till häst. Låter helt knas med tanke på att jag ganska nyligen köpt Pradus, jag vet. Men tänk vad roligt det hade varit att ha två hästar jag kunde ha till träning och tävling. Brambo är ju till åren och kommer nog aldrig mer tävla mer på det sättet, och Pazzan rids ju av Madde numera. Jag skulle vilja ha Pradus och en till. Men detta är mer drömmar än verklighet. Inte aktuellt för tillfället, men på sikt kommer det definitivt bli det!


/ Carolina

Torsdag.

Idag har jag lite ont i halsen och huvudet. Känner mig inte på topp. Tänkte ner med Pradus till körhallen sen ikväll. Blir bara hon som kommer ridas idag, så får jag vila lite under dagen. Kollade precis på andra avsnittet av "Ponnyakuten" på SvtPlay, som ni också kan kolla på här.

Jag har också funderat på om jag ska strunta i att åka till Avesta som första tävling för året. Jag har hört att dom inte har de bästa förutsättningarna såhär års när det är så kallt. Bla. ingen cafeteria där man kan värma sig och är det riktigt kallt så blir det inge roligt. Siktar nog in mig på Fagersta och/eller Högbo istället. Dessutom var det första gången i helgen som jag och Pradus hoppade bana tillsammans, och jag känner att vi skulle behöva göra det några gånger till innan det är dags för tävling. Och då menar jag en ordentlig och seriös bana under träning med instruktör. Vore roligt med en bra start och då måste förutsättningarna för det också vara goda.





/ Carolina


Dagens ridpass.

Red Brambo och Pradus på förmiddagen. Båda kändes pigga och fina. Med Pradus jobbade jag vidare på det jag gjorde igår. Går riktigt bra. Brambo var galet pigg. Han höll på att skicka mig flera gånger. Kan inte fatta att han är 22 år och är så pigg och energisk fortfarande. Sjukt rolig att rida iallafall.

Efter att jag ridit så åkte jag och fikade med Anna och Elin. Var riktigt trevligt. Elin var lagomt brun och fin efter Thailand, jag är inte alls avis. Roligt att min käre vän är hemma igen!






/ Carolina 

Så dumt!

Jag blir så ledsen när jag ser det här. Stackars hästar. Fattar inte att man kan utsätta dom för detta. Hälften av hästarna ramlar i landningen och dessutom slår sig på hindrena. Så dumt, idioter!




/ Carolina

Regel.

2.  För alla hästar t.o.m. 7 års ålder gäller följande för bakbensskydd;
Varje skydd få väga max 200 gram
Den rundade delen av skyddet måste täcka insidan av kotleden
Högsta höjd på skyddets insida är 16 cm
Lägsta höjd på skyddets utsida är 5 cm.
Skyddets insida måste vara helt slätt
Endast oelastisk/oelastiska rem/remmar, dvs. ej töjbar/töjbara, för knäppning är
tillåten och ska knäppas på utsidan. Endast kardborreknäppning är tillåten. Inga andra
skydd/ingen annan utrustning kan användas i samband med ovanstående skydd
2.  För alla hästar t.o.m. 7 års ålder gäller följande för bakbensskydd;
Varje skydd få väga max 200 gram
Den rundade delen av skyddet måste täcka insidan av kotleden
Högsta höjd på skyddets insida är 16 cm
Lägsta höjd på skyddets utsida är 5 cm.
Skyddets insida måste vara helt slätt
Endast oelastisk/oelastiska rem/remmar, dvs. ej töjbar/töjbara, för knäppning är
tillåten och ska knäppas på utsidan. Endast kardborreknäppning är tillåten. Inga andra
skydd/ingen annan utrustning kan användas i samband med ovanstående skydd.

Dessa skydd rider jag med till vardags, är dom godkända?




/ Carolina

Dagens ridpass.

Fick hem hö mitt på dagen, så hann bara rida Pradus och Pazzan. Pradus kändes ganska stel efter helgen. Utöver det var hon jättefin. Hon fick nog också med sig en hel del hem efter helgens träningar. Hon var mycket mer framme för skänkeln idag än vad hon brukar vara och lyssnade bättre. Jag såg till att hon travade på ordentligt och samma i galoppen. Bara tänka framåt och att hon blir mer självgående. Att inte jag behöver styra runt henne med hela min kroppsvikt, utan att hon springer lite av sig själv också. Så jag inte behöver vara där och knacka med skänkeln hela tiden. Jag kände skillnad redan idag, och vi ska fortsätta att bara fokusera på det. Få igång alla gångarter så jag har något att ta och jobba av. Jag flyttade henne lite också och hon gjorde det bra. Ska bli roligt och spännande att se utvecklingen efter att vi jobbat på det här sättet ett tag.  

Pazzan var pigg och fin som alltid. Hon är så fantastiskt rolig att rida. Man blir så glad av henne. Flyttade även henne lite och hon gjorde det också bra. Vi travade bara, det räckte för henne idag.






/ Carolina 


Pradus


Lärorik helg.

Träningshelgen med Team Hästliv har varit jätteskoj. Första träningsdagen hade vi markarbete där vi flyttade mycket och jobbade i trav och galopp på liten volt. Sedan avslutade vi med att hoppa lite på en stor volt. Jag tycker det gick bra för mig. Vi kämpade på så gott vi kunde.

På kvällen var det middag med hela gänget. Alla dressyrryttare var inte där då deras träning tyvärr snabbt fick ställas in pga. begravning. Jättetråkigt för dom... Men kvällen var iallafall jättetrevlig och alla verkade glada. Vi pratade lite om vilka rutiner man hade och hur det kändes när man skulle tävla osv. En bra start.

Andra träningsdagen hoppade vi en bana med 6 hinder. Jag och Pradus fick jobba jättemycket med att få igång galoppen. Efter hindrena "dyker" hon lite och släpper bakbenen och blir tung fram. Jag tycker det blir svårt att hitta en bra distans till hindret när det blir så. Jag fick försöka lösa det genom att bara tänka framåt och galoppera mycket. Fick lägga in lite volter mellan hindrena, för att se till att ha en bra galopp hela tiden fram till hindret. Gick hyfsat bra, men vi behöver jobba mycket med att komma igång mer i alla gångarter. Eftersom hon är ganska långsam behöver jag vara kvick.

Helgen har iallafall varit jätterolig och träningarna för Linda har varit bra, som vanligt. Jag och Pradus har en del vi ska träna på nu tills nästa gång vi träffas. Jag tränar tillsammans med Lola Skager, Sarah Gustafsson, Mathilda Kjellberg och Elin Hedman. En mycket bra grupp tycker jag. Dock var vi bara 4 i helgen då Elin är i Thailand.


Lördag:






Söndag:




/ Carolina

Ser fram emot helgen.

Nu vart jag klar i stallet. All utrustning är ren och allt ligger förberett och klart inför morgondagen. Först ut är Pazzan som börjar kl.10. Pradus får gå ut i hagen en stund på morgonen, så åker jag hem och hämtar henne sen.

Jag och Madde red en jättekort vända på eftermiddagen. Det är svinkallt ute, så höll på att frysa ihjäl. Känns inte hälsosamt att rida överhuvudtaget så vi skrittade mest och travade en kortis. Pradus var full av energi, och kändes fin. Ska bli spännande och otroligt roligt i helgen!

Jag ska påminna mamma att filma mycket under helgen så ni får se. Nu duschen.

Trevlig helg! 


/ Carolina

Pradus på förmiddagen.



/ Carolina

-19 grader

Neeeeeej, jag vill inte! Inte såhär kallt igen. Fodrade hästarna inne idag. Dom får vänta lite med att gå ut. Lilla Pazzan tycker det är så jobbigt när det är såhär kallt ute. Hon är en liten fryslort, så det är mest för hennes skull som dom får vänta med att gå ut.

Jag har fortfarande ont i halsen och kände när jag gick ut att det inte var speciellt bra för mig att vara utomhus. Sitter och dricker te med honung nu i tron och hopp om att det ska bli bättre.

Idag måste hästarna röra på sig, åtminstone Pazzan och Pradus som ska tränas i helgen. Madde kommer hit på eftermiddagen så vi kan rida tillsammans. Vi får klä på oss massor med kläder och ta en ganska kort vända.

Efter att vi ridit ska vi fixa inför träningen. Smörja och göra rent all utrustning osv.

Nu börjar det bli dags för att gå ut igen, burrr!



/ Carolina

Tvättning i badkaret.

Jag har en tvättmaskin ute i sadelkammaren, och det är hur skönt som helst. Bara att slänga ner skitiga grejer efter hand och "vipps" så blir det rent och fint. Det finns element i sadelkammaren och det är ganska varmt där inne, men golvet blir väldigt kallt ändå. Min förra tvättmaskin gick sönder förra vintern då det frös inne i slangarna och sedan sprack dom när det blev varmare. Nu vill jag inte använda den nya maskinen när det är så kallt, så har kopplat ur den. Skulle ha passat på att tvätta medan det var milt ute här nu för några dagar sedan, men det tänkte jag naturligtvis inte på. Hade lite jag behövde tvätta nu, så fick göra det inne i badkaret. Inte helt uppskattat av resten, icke hästintresserade i den här familjen, men men...

Därimot var det mindre lätt att tvätta i badkaret. Tvätten blev så tung och att krama ur vattnet var mindre lätt. Nu ligger det tvätt runt hela badkaret och verkligen droppar. Kommer inte torka på flera dagar. Haha, lyckad tvättning!


/ Carolina


1 månad kvar.

Idag är det exakt en månad kvar till årets första tävling och dessutom den första för mig och Pradus tillsammans!

13:e Februari på Avesta Ridklubb.

/ Carolina

Stamtavla.

Tycker det är himla intressant att söka på hästarnas stamtavlor på internet. Få se bild på dom olika hästarna i stammen osv. Har hittats en massa rolig information om min ponny, tex. kom det fram att hon hade fått ett föl i Holland. En jättefin dressyrponny som var till salu för massor av pengar. Roligt att hon kunde ge så fina avkommor. Har övervägt att ta föl på henne ett flertal gånger då hon har väldigt fin stam, men dels är hon ganska gammal nu och sen vet jag inte vad jag ska med ett ponnyföl till. Dessutom kändes det som ett flera års projekt.   

Sökte lite på Pradus stam och hittade en bild på hennes farfar Calypso II och morfar Acord II. Calypso II är i sin tur pappa till Contender, som bla. är pappa till Meredith Michael Beerbaums häst Checkmate som 2005 valdes till årets häst i Tyskland. Pradus har mycket fina hästar i sin stam, vilket känns väldigt roligt om man nu skulle vilja ha föl på henne någongång.


Calypso II (Bild lånad från http://marabetfarm.us/id23.html)

Acord II (Bild lånad från http://www.elitegenetics.it/catalogo.php)




/ Carolina

Vilodagar.

Igår och idag har hästarna fått vila. Dels har Pazzan fått vaccin och får inte ridas förrän imorgon, Pradus tränade ganska hårt i tisdags och ska gå träning i helgen, så hon har fått ta det lugnt men kommer ridas imorgon. Brambo behöver inte samma träning som dom andra två, så han har också bara fått mysa runt i hagen med dom andra. Jag har börjat få ont i halsen och det är -14 ute nu, och jag vill verkligen vara frisk i helgen, så lika bra att jag också får vila lite.

När jag skulle ge hästarna mat på eftermiddagen, stod det en stor älg vid hagen. Jag vågade inte gå förbi. Mamma kom precis hem då och hon var modigare än jag, så hon gick in i hagen och gav hästarna mat. Läskiga djur! Jag har blivit jagad av en älg när jag red en gång när jag var mindre, så jag är inte så förtjust i dom...

Hämtade ut mina grejer hos skomakaren idag. Shortchapsen blev väldigt bra och sidostyckena på tränset hade fått ett till hål, så nu kommer det sitta perfekt.

Snöig Pradus innan ridtur.


/ Carolina


Försök behålla lugnet.

I somras besökte jag Utomhus SM på Ryttarstadion under en dag. Jag befann mig i Stockholm och åkte dit för att kolla på tävlingarna. Detta var på torsdagen och jag åkte hem på lördagen, så hann tyvärr inte se finalerna.

Jag stod mycket vid framhoppningen då jag tycker det är väldigt intressant att se hur ryttarna lägger upp sin framridning/framhoppning. När jag stod där och kollade så slogs jag av en intressant sak. Framhoppingen var ganska liten och dessutom rörig med ett stort antal ryttare. Detta var uppvärmningen inför avd. B, och mitt i smeten var Piia Pantsu med en otroligt fin unghäst.

Jag imponerades extremt mycket av henne där. Under den enorma stressen inne på framhoppningen var hon helt avslappnad och lugn. Hon hade till 100 % koll på sig själv och sin häst. Hon rörde inte en min. Hon fick alltid till en bra distans och avståndspunkt till hindrena och det syntes så väl att hon visste precis hur hon skulle lägga hästen, för att ge den bästa förutsättningar för att hoppa hindret. Hennes häst var väldigt avslappnad och hoppade fantastiska språng. Dom var så samspelta och trygga med det dom höll på med.

Det intressanta här var att man så lätt kunde se skillnad på vilka ryttare som hade mest rutin. En del ryttare, speciellt lite yngre, stressade lätt upp sig och blev nervösa av den röriga tillvaron. Detta påverkade hela deras ridning. Dom flesta började "ratta" för mycket, kom fel på hindrena och fick dåliga språng och en del hästar började stanna för sina ryttare. Hästarna vart stressade och spända.

Detta påverkade såklart deras ritter inne på banan. Piia Pantsu som var totalt lugn gick in och gjorde en jättefin runda. Man kunde så väl se att dom ryttarna som behöll lugnet fick till en bra framhoppning, medan ryttarna som blev nervösa och stressade, lätt tappade lite kontrollen av sig själva och till följd av det, inte fick till en lika bra framhoppning.  

Jag tänker ofta på det jag såg där när jag själv rider. Det hjälper inte att stressa upp sig. Håller man sig själv lugn är det lättare att hålla hästen lugn och trygg. Ridningen blir mycket bättre och man får bättre kontroll på vad man gör. Om jag tex. hoppar en bana försöker jag alltid påminna mig själv om att andas och ta det lugnt. Inte jaga upp mig, utan ta ett hinder i taget och låta hindrena komma till mig. 


/ Carolina



Träning.

Träningen igår kväll gick riktigt bra. Pradus var väldigt fin. Igår var det gymnastikhoppning och det handlade mycket om gas och broms samt kontroll och lydnad. En mycket bra övning för Pradus, och det är precis den typen av saker vi behöver träna på. Vi var bara tre stycken igår, då många i gruppen var borta, bla. Elin som är i Thailand.


Vi började travhoppa på ett litet kryss, bröt av till trav och red vidare på nästa kryss. Sedan la vi in en volt med bommar i mitten av dom två kryssen. Sedan red vi över kryssen i galopp, bröt av till trav och red över bommarna, fattade galopp igen och red över det andra krysset. Vi grejade det ganska bra. Pradus blev lite stark i mellan åt, men överlag kändes det jättebra.

Vi hoppade sedan en liten gymnastikserie med kryss in, 7 galoppsprång fram till en stuts, vidare med 5 galoppsprång fram till en oxer. Efter några gånger bytte vi varv och tog det från andra hållet. Samma där fick Pradus lite brottom och backade inte av lika mycket till stutsen som vi hade hoppats. Men jag är glad över att hon vill så mycket. Hon har en väldigt positiv inställning till hindrena och vill verkligen över. Man blir glad av att hoppa henne.

Till sist la vi ihop allt till en liten bana. Mot slutet blev hon trött och då blir hon lite springig och lång. Men jag är supernöjd med henne. Fina Pradus!

Blev ganska många klipp, men lägger upp alla ändå. Första klippet är det vi började med och sista är det vi avslutade med:





/ Carolina

Dagens första ridpass + vaccin.

Jag och Madde red ut en vända med Brambo och Pazzan. Madde fick jobba mycket med att samla ihop och få tillbaka. Att Pazzan lyssnar på henne mer och inte bara springer ifrån. Gick bra tycker jag. Vi ska jobba mycket med det, med hinder inblandat också så Pazzan börjar vänta på henne.

Brambo var pigg. Han har massor med spring i benen. Han är en riktigt rolig häst att rida. Varför måste han vara så gammal?

Kom nyss hem med Pazzan från kliniken. Vi körde ner henne en snabbis så hon fick sitt andra vaccin. Vi fick lov att göra en omvaccinering av henne då dom som hyrde henne vaccinerade henne 1,5 månad innan jag brukar göra det, och det upptäckte jag försent. Men nu är hon klar iallafall. Hon fick även stelkramp nu.

Jag har också hunnit börja klippa Pradus. Hon blev alldeles för otålig så jag fick lov att ta en paus. Nu är hon ute i hagen och jössös vad hon sprang när jag släppte ut henne. Sprang som en tok och hoppa, bockade och sparkade bakut. Galen häst. Ska gå ut snart igen och försöka klippa klart henne. Har inte alls mycket kvar, men tillräckligt för att hon skulle hinna tröttna. Hade inte tänkt helklippa henne nu, men det vart så ändå. Tycker det blir bäst och snyggast. Önska mig lycka till med "klippning av Pradus, del 2"...

Ikväll är det träning med Pradus också, ska bli skoj!


/ Carolina


Shopping.

Kom hem från Borlänge runt halv åtta. Vi hann precis dit innan dom stängde så vi hade bara några få minuter på oss att hitta det vi skulle. Köpte mig ett par nya ridbyxor, strumpor och skor. Bytte även förbygeln. Blev inte samma utan hittade en annan. Provade den på Pradus nu på kvällen. Måste göra några till hål på remmen mellan benen, men annars funkade den bra.





Förbygel i samma modell som på bilden fast mörkbrunt läder och silverspännen, strumporna och skorna. Ridbyxorna hittade jag ingen bild på, men det är ett par beigea fina.

Nu ska jag sova. God natt!


/ Carolina

Nyskodda hästar + dagens ridpass.

Nu är Brambo och Pazzan nyskodda. Pradus ena baksko rättades också till efter att hon trampat den snett. Hon har ganska svaga hovar och dom växer väldigt snabbt. Dom spricker lätt så vi är noga med att hålla efter dom och sköta dom väl. Hoppas att det ger sig snart och att hon får starkare hovar.

När hovslagaren var klar reds Pradus och Pazzan. Dom fick en galoppsväng i skogen. Pigga och glada var dom. Pradus kändes väldigt fin idag och Pazzan såg en aning lugnare ut. Efter det longerade jag Brambo med gougen, så han också fick röra på sig lite. Han såg fin ut. Han blir äldre helt klart, men är fortfarande pigg och fin tycker jag. I år är han 22 år gammal. Han ser ut som en björn med all päls. Jag klippte honom för ett tag sedan, men bryr mig inte om att göra det en gång till. Finns egentligen ingen anledning.

Nu väntar jag på att mamma ska komma och hämta mig. Vi åker till Borlänge en vända.





/ Carolina

Kanske dags att sova.

Borde gå och lägga mig, men är inte speciellt trött. Imorgon är det fullt upp. Hovslagaren kommer kl. 10 och skor Pazzan och Brambo. Efter det ska jag och Madde rida en sväng, och på eftermiddagen ska jag och mamma åka till Aubiose.

Förhoppningsvis hittar jag en annan förbygel. Så synd att hon inte kunde ha den jag köpte då den hörde till hennes träns. Den modellen fanns inte i cob tyvärr, men dom sa att ponnystorleken var stor och att man kunde spänna ut den rätt mycket. Så får mäta lite när vi kommer dit, kanske kan hon ha ponny...Annars får vi hitta en annan bara. Men jag har ganska bestämda åsikter om hur saker och ting ska vara, så jag är rätt kräsen när det kommer till sådant där. Perfektionist, på både gott och ont, och jag kan ibland bli rätt trött på mig själv...





/ Carolina 

Första träffen med Team Hästliv.

Kom hem på eftermiddagen. Hann longera Pazzan innan vi åkte på första träffen för teamet. Det var enormt djup snö men det gick bra ändå. Höll inte på så länge.

Första träffen med teamet var bra. Lite presentation av oss själva, fotografering och allmän genomgång. Tog inte så lång tid men fanns inte så mycket mer att ta upp just idag. Ser fram emot nästa helg då det är träning! 






/ Carolina

Dagens ridpass.

Jag och Madde red en ganska lång sväng med Pazzan och Pradus. Ett konditionspass med inslag av lite tempoväxlingar. Gick bra. Pazzan var övertaggad som alltid, men Madde fixar det mycket bra. Pradus kändes också fin. Finast i galoppen som vanligt, men traven lite bättre idag. Fick tips av Evelina (förra ryttaren) att rida med fast martingal, så provade det idag, och det gick bättre. En bra grej man kan använda sig av när man trimmar.

Imorgon är det första träffen med Team Hästliv. Roligt att det sätter igång nu. Nästa helg är det två dagars träning med middag på kvällen. Ser jag mycket fram emot. Ska bli grymt roligt att träna för Linda igen. Var längesen nu, och dessutom har hon aldrig sett Pradus. Ska bli väldigt skoj!

På tisdag sätter dom andra träningarna igång igen. Pradus kommer gå träning nu på tisdag plus två dagar i helgen. Fullt upp för henne, men det klarar hon. Vila får hon göra någon annan gång. Jag får hämta ut mina saker hos skomakaren på onsdag, så rider utan shortchaps och använder Brambos träns just nu. Han har ett vanligt tvådelat bett på sitt träns, och jag inbillar mig att jag gillar att använda det mer än tredelat på Pradus. Hon kommer ju gå med det på träningen på tisdag, och känns det bättre med det då, så byter jag till Brambos bett nästa helg också.






Bilderna är pausade ur ett videoklipp med Pradus och Evelina.




/ Carolina

Imponerande.

Ni som var på showen under Hästliv Siljan 2010 fick se Offa Helanders uppvisning. Vi hoppas kunna få tillbaka henne under årets event, så att fler får se hennes imponerande kontakt med hennes hästar. Första klippet är från när hon tränar och det andra är från när hon deltog i showen under Hästliv Siljan 2010.
/ Carolina

Skomakaren förstörde mina skor.

Var till skomakaren mitt på dagen och lämnade in lite saker till skomakaren. Bla. mina shortchaps som spruckit i sömmen och Pradus träns. Tog även med mig magplattan och hörde om han kunde fixa den lilla knoppen som försvunnit. Aubiose skickade nämligen en knopp till mig, men dom hade sågat av den lilla knoppen från en annan magplatta så den satt fortfarande fast på lädret. Jag får inte loss den så hörde med honom om han kunde fixa det, men det kunde han inte göra. Får leva med att jag bara kan använda hjälptyglar med snabbknäppe när jag har magplattan... 

Jag tog även med mina ridskor som hade spruckit lite i en söm fram mot tåna. Jag tänkte att han kunde kolla på det och se om han kunde laga det innan dom sprack ännu mer. Han tog skon, bände upp hela hålet så det blev ett gigantiskt hål. Efter det sa han, "nej, jag kan inte laga dom här, du får köpa nya". Det sa han efter att han precis totalförstört mina skor. Visst hade jag tänkt köpa nya iallafall, men kanske inte precis just nu. Dom hade fungerat ett tag till och jag kunde åtminstone kunnat använda dom hemma och köpt ett par nya till tävling och träning. Men nu kan jag inte använda dom alls. Tack för de.

Har i flera år haft Windsor Jodhpur från Mountain Horse (se bild), och trivs jättebra med dom, så lär väl bli ett par nya sådana igen då kanske. Ska tillbaka till Aubiose på måndag och byta Pradus förbygel, så får kika lite efter ett par nya skor också då.





/ Carolina

Mamma fick för sig att filma lite.

Haha.


/ Carolina

Snö kaos.

Här bara vräker det ner snö. Jag och mamma tog en 2 timmar lång vända i skogen med Pradus och Brambo. Vi såg ut som snögubbar när vi kom hem. Vi blev riktigt blöta och kalla mot slutet så vi gick in och drack varmt te direkt vi kom hem.

Pradus var fin idag. Stretig och lite bråkig i början, men mot slutet gav hon upp. Jobbade på riktigt bra i galoppen. Jag tycker hon är lättare att arbeta i galoppen än i traven. Kommer mycket lättare till arbete och har lättare för sig där. I traven tycker jag hon är svårare då hon lätt går och hänger sig i handen och blir tung fram. Men som jag sagt förut är det svårt överhuvudtaget att få henne till arbete ute, hon blir lätt okoncentrerad. I ridhus är det betydligt enklare.

Brambo såg också fin ut. Han tyckte nog det va lite för mycket snö överallt bara. Kvistarna på träden bli så tunga och hänger ner över vägarna, och rider man förbi blir man helt full av snö.

Det var meningen att jag skulle hinna ut med Pazzan en vända också, men jag måste skotta. Gården är helt täckt med snö och det måste bort... Annars finns ingen chans att vi kommer ut med bilarna här imorgon.

Dags för skottning!


/ Carolina 






Vilodag.

Idag har både hästarna och jag haft en vilodag. Jag har passat på att fika med en vän och sen inte gjort så mycket mer. Skönt. Känner mig jättetrött idag, även fast jag sov hos Johan och fick sovmorgon. Kanske därför jag är trött.

Imorgon ska alla hästarna ridas. Mamma är ledig så vi kan rida tillsammans, och så rider jag Pazzan efter det sen. Har inte så jättemycket att skriva om idag. Skriver imorgon istället...

/ Carolina 

Hästar fulla i snö.

Red Pradus lite lugnt idag. Vi höll oss till vägarna i byn. Blev ett litet lydnadspass. Mycket ökningar och minskningar, avsaktningar och igångsättningar, flytta, och lite galoppfattningar, och kort kort galopp. Satt mycket ner i sadeln för att träna min sits och att komma ner bättre i sadeln. Idag kändes hon mer "alert", vilket känns skönt. Jag försöker vara väldigt noga med att hon även på backen ska lyssna om jag vill något. Det kan handla om att jag vill att hon flyttar sig på gången, och hon tänker göra det imorgon. Sådant där smittar ju av sig även i ridningen och då kan det lika gärna vara min skänkel hon tänker imorgon för. Jag vill ha snabba svar, och det går bättre och bättre. Hon är ju lite nonchalant och långsam i sättet, så man får vara på henne om det. Det var en snöig Pradus som kom in från hagen på förmiddagen.



Idag svor jag högt i stallet över Brambos box. Han skitar ner så fruktansvärt i sin box och det är hur tungt som helst att mocka. Han bajsar och kissar på samma ställe, vilket är i mitten av boxen. Han rullar sig och ligger också ner mitt i boxen, vilket gör att allt bara blir en enda soppa. Han lägger sig bokstavligen ner rakt i bajset, så hela han luktar bajs och täckena också. Men han verkar må bäst när han får vara skitig och vill helst ha det så. Men det vill inte jag!!
När man ska iväg med honom på tävling på morgonen, får man borsta i timmar innan han blir fin. Han gräver ner hela huvudet i spånet när han rullar... Jag har tänkt flera gånger att jag ska ta ut hårfönen och blåsa bort allt spån. Kanske skulle fungera bra, hehe.





/ Carolina

Lite shopping + dagens ridpass.

Idag blev det lite shopping. Köpte 3-pack Kingsland strumpor och en förbygel till Pradus. Men självklart var den för stor. Måste tillbaka och byta till en cob. Trodde hon kunde ha full men icke. Typiskt. Tror inte dom hade den i cob hemma, så då hoppas jag att dom kan beställa hem det. Jag tycker det oftast blir fel när man köper saker till hästarna, suck...
Måste till skomakaren och göra några till hål på hennes träns också. Sidostyckena är för långa.

När jag kom hem från Falun och Borlänge, åkte jag ner och red i Körhallen med Madde. Pradus kändes väl ganska fin. Fortfarande lite trött och så, men ändå helt okej. Känns som att hon taggar till när hon själv vill och känner att det behövs. På träningar och så daskar hon upp sig och är med på noterna, men vardagsträningen verkar hon tycka är fruktansvärt tråkig. Lyser "boooooring" om henne. 

Vi skuttade iallafall litegrann. Madde fick känna på att hoppa Pazzan. Gick mycket bra tycker jag. Det är ingen lätt ponny att rida, och det tar ett tag innan man kommer på henne. Hon blir taggad till tusen och sticker gärna iväg på hinder. Men vi ska träna. Det kommer bli bra det där.


Försöker lägga upp klippen från dagens ridpass här, men det funkar inte längre. Någon som vet varför? Här har ni lite länkar då iallafall:

 

http://www.youtube.com/watch?v=0SG9YM94nY8

http://www.youtube.com/watch?v=Jw3X8kN0_p8

http://www.youtube.com/watch?v=9e2t-Cn-8G0

http://www.youtube.com/watch?v=lHaQ7Sdyaw0

http://www.youtube.com/watch?v=3WE4e-aXZtM

http://www.youtube.com/watch?v=qKlh-VSyDdg

 

 

 

/ Carolina


Dagens ridpass + skidor.

Idag kom Madde och vi tog en sväng i skogen. Pradus verkar väldigt trött just nu eller vad det är. Hon vill ingenting och är nonchalant. Men i hagen kan man springa, så något fel verkar det inte vara på henne iallafall. Jag tror att hon vet precis vad hon håller på med. Hon spelar nog bara lite för att kunna komma undan. Ska åka ner till Körhallen och rida lite här någon dag, så får vi se hur hon känns där.
Pazzan var pigg och glad som alltid, roligt att se.

Efter att stallet var klart, kom pojkvännen och hämtade mig. Vi åkte en halv mil på längdskidor på eftermiddagen. Väldigt behövligt. Jag hade lite svårt att hänga med i hans tempo. Blev helt mör i kroppen. Men känns bra när man tränat sig själv lite också, inte bara hästarna hela tiden. På onsdag blir det en tur igen. Bra bra.

Imorgon ska jag till Falun och Borlänge en sväng. Johan lovade att om jag följde honom till bilverkstaden med bilen, så skulle vi stanna på Aubiose på vägen hem. Jippe, lite shopping kanske det blir imorgon med andra ord!

Nu duscha!

/ Carolina


RSS 2.0